Henter leder fra Cyberforsvaret

Digital Innlandet er glade for å presentere Wanja Bordewich som ny leder av Norwegian Cybersecurity Cluster. Hun tiltrer i jobben i løpet av august 2024.

50-åringen kommer fra stillingen som sjefssersjant ved Cyberforsvarets våpenskole på Jørstadmoen.

– Jeg ser veldig frem til å bli en del av det spennende miljøet i Norwegian Cybersecurity Cluster. Jeg gleder meg til å bidra med å videreføre og videreutvikle det gode arbeidet som er gjort frem til nå, sier Wanja Bordewich.

Trygge digitale samfunn

Cyberklyngas påtroppende leder er opptatt av å spre kunnskap om cybersikkerhet.

– Cybersikkerhet er ikke et produkt du kan kjøpe i butikken. Det er en prosess som vi alle sammen må bidra til. Jeg har stor tro på at større kunnskap om cybersikkerhet vil være viktige bidrag inn i totalforsvars-sammenheng og nasjonal beredskap, sier hun.

Bordewich legger til at det også handler om å utvikle kunnskap, tjenester og løsninger for trygge, digitale samfunn.

–  Visjonen til Cyberklynga er at Norge skal bli ledende i verden på cybersikkerhet, noe som krever et tett samarbeid med både næringsliv, beredskapsetater, akademia og lokalbefolkningen, sier Wanja Bordewich.

Samarbeid mellom partnere

Norwegian Cybersecurity Cluster er Norges største næringssamarbeid innen cybersikkerhet, drevet fram av Digital Innlandet og nettverkets nasjonale og regionale samarbeidspartnere.

– Det handler om å få til samarbeid mellom partnerne, som igjen bidrar til innovasjon, økt konkurransekraft og verdiskaping. Klyngen er Norges største initiativ for å bygge cybersikkerhet som en merkevare og eksportvare fra Norge, sier daglig leder Gunn Mari Sund Rusten i Digital Innlandet.

Hun er glad for å ha en ny «klyngeleder» på plass.

– Wanja utpekte seg med sin erfaring og bakgrunn. Vi gleder oss til hun begynner etter sommerferien, sier Rusten.

Ølbrygger med lang erfaring fra Forsvaret

Wanja Bordewich har 30 års erfaring fra Forsvaret. Hun startet karrieren som flytekniker, og var systemoperatør på Forsvarets overvåkningsfly Orion i tolv år.  

Bordewich har sju års stabstjeneste innen plan- øving og beredskap, samt tre år som prosjektkoordinator for større operativt viktige prosjekter for Forsvaret.

De siste tre årene har Wanja Bordewich vært sjefssersjant ved Cyberforsvarets våpenskole.

50-åringen er gründer, og drev i flere år sin egen virksomhet. I den forbindelse tok hun utdannelse som ølbrygger hos Carlsberg.  

Wanja Bordewich har vært programstyremedlem i omstillingsprosjektet SAMSKAP for Andøy kommune. Hun har også en bachelor i beredskapsplanlegging, og er snart i mål med master i krisehåndtering.

Stor takk til avtroppende leder

Wanja Bordewich etterfølger Guro Storlien Evensen, som er klar for nye utfordringer som leder for forretningsutvikling og IT i Sparebank1 Finans Østlandet.

– Hun har lagt ned en fenomenal innsats for å utvikle Cyberklynga. Flinke folk får spennende muligheter. Vi ønsker Guro lykke til, og heier på henne, sier Gunn Mari Sund Rusten.

2024 er et spennende år for Norwegian Cybersecurity Cluster. Strategiarbeidet for å peke ut den videre retningen for Cyberklynga er godt i gang.  

29. og 30. mai arrangerer Norwegian Cybersecurity Cluster sin første Partnerkonferanse.